
A Szaké egy tradicionális japán alkoholos ital, amelyet megtisztított rizs erjesztésével állítanak elő.
Az egy általános magyar félreértés, hogy a Szaké egy gyengébb Pálinkához vagy akár Vodkához is hasonlítható - miközben, a "rizs bor" jobb módja, hogy jellemezük az italt egy első kóstolónak.
16 különböző féle Szaké létezik, egyikük alkohlotartalma sem haladja meg a 22%-os értéket.
- A Szaké Japánban egy egész évben népszerű ital, mivel évszaktól függően különböző módon élvezhető.
- Példakén a hideg időszakoban melegen, míg nyáron hidegen szokás fogyasztani.
- Azon Japán területek melyek híresek bőséges rizstermelésükről ugyancsak híresek Szakéjukról is - és mivel minden ilyen terület különböző izű szakét készít, így a kedvenced megtalálása az utazás része.
- Ennek okán azt javasoljuk, hogy többféle szakénkat próbáld ki, hogy megtallhasd azt az ízt, melyet tökéletesen rád szabtak.
A Szaké előállítás folyamata

1, Rizs örlés - A rizs szükségtelen részeinek eltávolítása.
2, Rizs mosás és merítés - Rizs mosása amíg cukor szerű felületet nem kap. Hagyjuk, hogy a rizs felszívja a vizet.
3, Rizs gőzölése - Rizs gőzzel történő melegítése, így előkészítve a Koji előállítására.
4, Koji előllítása - speciális élesztőgomba hozzáadása hozzáadása a gőzölt rizshez.
5, Erjesztés indító keverék- Víz és további élesztőgombák hozzáadás a Koji-hoz.
6, Moroni előállítás - Az erejesztés inditó keveréket egy Saké tartályba teszik majd plusz erejesztett rizst és vizet kap lépésről lépésre, így lezajlik a végső erjedés.
7, Sake préselés - Szétosztva a "cefre", "Szaké",és "Szaké Kasu" ami a maradék a Szaké előállításának folyamatából.
8, Előkészítés tárolásra - Végső lépések egyikeként szűrik, hogy eltávolítsák az apró szilárd részeket (rizsdarab), alkoholt adnak hozzá és melegítik.
Hogyan válaszd ki kedvenc Szakéd


Szaké fok
Bizonyos mennyiségű szőlőcukrot tartalmaz a Szaké. Ez határozza meg a szaké édességét és szárazságát.
Amikor a fok
• Alcsony : Édesebb
•Magasabb : Szárazabb
Savasság
Ez jelzi az ital savasságát és Umami ízét mely a sok szerves savnak ( Almasav, borostyánkősav, tejsav, stb...) köszönhető.
Amennyiben a savasság
•Alacsonyabb: könnyed és édes
•Magasabb: testesebb, száraz ízzel
The 3 main types of Sake
Junmai
Csak vízből, rizsből és Kojiból készül.
(Ozeki)
Ginjo
Egy prémium Szaké mely kizárólak a rizs legjobb részének felhasználásval készül.
A külsőbb rétegeket eltávolítják.
(Choya és Daiginjo)
Honjozo
Egy kicsit több alkohol hozzáadásával készül, az aromák fokozásának érdekében
(Karatanba)

Miért szükséges "fényesíteni" a rizsszemeket?
Bizonyos tápanyagok, például a rizs külső részeiből származó fehérjék és ásványi anyagok miatt, amelyek kellemetlen ízt adhatnak. A ízek tökéletes egyensúlyának érdekében a különböző szakéhoz használt rizs is különböző mértékig van megtisztítva/fényesítve.
Egy alacsonyabb finomítási arány általában gyengédebb, gyümölcsösebb ízvilágot ad
Egy magasabb arány több savasságot, ezáltal az Umami ízt eredményezi, határozott rizs ízzel párosítva.
